Equipment Financing Short Term Loads Long Term Loans Working Capital best business loans SBA Loans Merchant Cash Advances Big Lines of Credit Small Business Loansbusiness loans

krbetiLeta gospodnjeg 1971. 1. novembra rodilo se dete, srpsko dete, imalo je mladezna levom obrazu koji je znacio srecu u zivotu a i porodica Peric je taj dan blistala od srece što je nakon cetiri kcerke dobila sina po imenu Boško. U selu Razljevo, pod obroncima Majevice, negde na sredni puta izmeðu Brckog i Bijeljine roðena je legenda ovog vremena. Boško Peric, je bio dete sa sela. Svoje skolovanje je zapoceo u rodnom selu Razljevo. Bio je primeran i vredan ðak. Osnovnu školu je završio 1986.god. poznat kao, vec tada, snalazljiv momak, dalje školovanje je nastavijo u Sloveniji, u Ljubljani. Ziveo je kod jedne od svojih sestera.

U tom gradu je upisao eltektrotehnicku školu, smer telekomunikacije. Srednju školu je završio 1989. god. za vršetku školovanja odlazina sluzenje vojnog roka u tadisnji Titograd. Iz Vojske se vraca kuci u Razljevo sa cinom desetara. Ubrzo za tim opet odlazi u Sloveniju, u Kopar, gde se nalazi zaposlenje u svojoj struci. Po izbijanju ratnih sukoba u Hrvatskoj, izazvan patriotskim vrednostima odlucuje da se vrati u rodno mesto, sto i cini zadnjim vozom Ljubljana-Vinkovci. Cim se vratio u svoju otadzbinu, stavio se na raspolaganje rezervnom sastave tadasnje JNA.Prvo vatreno krstenje mu je bilo u prolece 1992.god. u oslobaðanju Šamca.

U okviru rezervnog sastava, tada još JNA. Pred pocetkom rata u Brckom, formirana je elitna jedinica cervenih Beretki po uzoru na jedinice kapetana Dragana u Hrvatskoj. U toj jedinici se nalazio i Boško Peric . Vec u prvim akcijama pokazao se kao hrabar borac, što dokazuje nacin na koji je prvi put ranjen; Prilikom za uzimanja prigradskog naselja Klanac, Boško nošenj svojom mladackom zeštitom uspravio se i s mitraljezom u rukama krenuo prema Balijama: ”Bez’ te, turci, stize Peša!”, zagrmeo je. Ispred njega je bila cistina dok je tako uspravno isao pucajuci, sasekao ga je Rafal. Dobio je tri metka, jedan u nogu, dva u ruke, ali se još drzao na nogama.

To je bilo prvo ranjavanje od ukupno šest. Drugo ranjavanje u avgustu je ponovo izdrzao na nogama, i ako ga je broving pogodio u prsa, zelja da odbrani svoj narod, za divno cudo, ga je odrzala u zivotu. Po izlasku iz bolnice osniva interventni vod koji tada broji 19 vojnika, ostvaruje znacajne podvige u probijanju koridora koji je bio jedina veza sa zapadnim delom Republike Srpske.

U martu 1993.god. odlukom 1. posavske brigade ujedinili su se svi interventni vodovi u jednu elitnu diverzantsku jedinicu. Niko se nije mnogo dvoumio o komandovanju takvom jedinicom, Boško Peric Peša bio je cini se, svojim roðenjem, predodredjen za takvu odluku. Cak je pao predlog i da jedinica nosi njegovo ime, kao simbol jednog poimanja rata, casti i poštenja koji su krasili mladici koji ce do kraja svog kratkog zivota na telu imati više rana nego što je proziveo godina. Konacno u istom mesecu, udruzenjem više interventnih vodova, formirana je specijalna jedinica ”Peša”.

Boško Peric, nadimak Peša je dobio po stricu koji je bio Cetnik u drugom svetskom ratu. Pod komandom Boška Perica Peše, specijalna jedinica je bila hrabra i disciplinovana, i kao takva je bila uzor ostalim srpskim jedinicama. Specijalna jedinica Peša uspešno je branila svetu srpsku zemlju na svim frontovima širom Republike Srpske. 14. novembra 1994.god. Boško Peric Peša, šest puta ranjavan, krecu u svoju poslednju akciju na sopstveni zahtev, u pokušaju da spase oko 70 opkoljenih srpskih vojnika, na brdu Lisaca na Majevici. U bliskoj borbi, prsa u prsa, balijski vojnik baca presudnu bombu, koja pada u neposrednoj pesinoj blizini, ciji geleri pogaðaju junaka po celom telu. Još pri svesnom stanju, lezecina zemlji, pitao je dvojicu svojih vojnika ”Jeli mi lice puno ošteceno?”

Boško Peric Peša bio je mrtav nepun minut od ranjavanja geler je kroz vrat direktno otišao u mozak. Telo mu se, snagom zdravlja i mladosti, još se borilo dok na kraju i srce nije pokleknulo.

Pešina jedinica i dan danas, postoji.Za sva velika dela koja si ucinio za srpskinarod. Neka ti je vecna slava i hvala!!!

© Copyright 2009-2013 razljevo.net - All Rights Reserved